SOTA TERRA. 1935. Club Muntanyenc Barcelonès.

Àvid de bibliografia espeleològica que m'orientés dins del medi natural que se'm oferia, prop de la meva ciutat de residència, en la meva visita al local del Club Muntanyenc Barcelonès vaig trobar-hi aquest exemplar de SOTA TERRA que m'aportava diversos articles sobre cavitats de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac. Tot un descobriment que va esdevenir, per molt de temps, el meu llibre de capçalera.

SOTA TERRA, 1935. Portada i primeres pàgines.


Reprodueixo a continuació els tres articles publicats en aquest volum, que fan referència al massís de Sant Llorenç del Munt - Serra de l'Obac, que aleshores ens interessaven per la seva proximitat, encara que jo només arribés a visitar l'avenc de la Pinassa o de les Pinasses.


Llopis Lladó, Nadal. 1935. Cova de Mura. SOTA TERRA, pàgs. 29-36 i làmina III. Club Muntanyenc Barcelonès.


Llopis Lladó, Nadal. 1935. Avenc de la Pinassa (La Barata). SOTA TERRA, pàgs. 49-55. Club Muntanyenc Barcelonès.


Llopis Lladó, Nadal. 1935. Avenc del Davi (Sant Llorenç de Munt). SOTA TERRA, pàgs. 57-64 i làmina V. Club Muntanyenc Barcelonès.

Enllaç a l'entrada corresponent a aquesta publicació, del bloc de Francesc Miret: Espeleologia / Bibliografia.
Es interessant l'observació que fa F. Miret, relativa a la data d'edició d'aquest segon volum de Sota Terra (abans o després de la guerra). El que sí que he notat jo es el canvi radical que en Nadal Llopis i Lladó va fer del seu propi nom després de la guerra, passant-se a dir Noel, cosa que relaciono amb la unificació imposada dels noms propis al castellà. Encara que Noël sigui francès, potser va ser més fàcil d'explicar-ho a la censura per que l'hi admetessin. L'alternativa en castellà hauria estat Navidad (!).
Un altre detall que vull fer constar és relatiu al número d'exemplars que hi puguin haver disponibles, d'aquesta publicació, avui en dia. Quan el vaig comprar, a la seu del C.M.B., me'n hauria pogut emportar més. Tenien prou estoc.

Publicat per Pere Plana Panyart, 06/01/2012.